Andrzej Wajda nu mai este… Autorul celebrului film polonez „Katyn” a murit


Renumitul regizor polonez Andrzej Wajda a murit duminică seară, 9 octombrie 2016, în Varşovia, la 90 de ani.

Andrzej Wajda a realizat numeroase pelicule de succes, iar multe dintre filmele sale au fost considerate mesaje în favoarea libertăţii. În ultimii ani ai vieţii a regizat „Omul de Oţel”, o istorie a naşterii şi activităţii mişcării sindicale Solidaritatea din Polonia.

Artistul a primit un premiu Oscar pentru întreaga sa cariera în anul 2000.

Andrzej Wajda s-a născut la 6 martie 1926, la Suwalki, în Polonia. Tatăl său, Jakub Wajda, ofiţer de artilerie, a fost luat în prizonierat de sovietici şi împuşcat la Katyn (Masacrul de la Katyn). Mama, Aniela, era învăţătoare în şcoala primară din oraş.

Andrzej Wajda a fost cel mai proeminent membru al „Şcolii poloneze de film” şi a realizat peste 40 de filme într-o carieră de 60 de ani.

Din 1950 până în 1954, a studiat regia de film la Școala de Teatru și Film Leon Schiller din Lodz, cu regizorii Jerzy Toeplitz și Aleksander Ford. A debutat în 1955, cu lungmetrajul „Pokolenie” („O generație”), despre tineretul care atinge vârsta majoratului în timpul ocupației naziste din Polonia. Filmul a marcat, de altfel, lansarea școlii poloneze de cinematografie. Pelicula va face parte dintr-o celebră trilogie de război, care cuprinde, alături de  „Pokolenie”  „Kanal” (Canalul) – 1956 şi „Popiol i diament” (Cenuşă şi diamant) – 1958.

„Kanal” a câștigat, printre altele, premiul special de la Cannes, iar „Popiol i diament” („Cenușă și diamant”) a fost nominalizat la premiul BAFTA pentru Cel mai bun film străin și a câștigat premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneția.

Patru dintre filmele sale au fost nominalizate la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin: „Ziemia obiecana” (Pământul făgăduinţei) – 1975, „Panny z Wilka” (Domnişoarele din Wilka) – 1979, „Czlowiek z zelaza” (Omul de fier) – 1981 şi „Katyn” – 2007.

 

andrzej-wajda-colaj-400px

 

Wajda s-a remarcat prin regizarea mai multor filme de notorietate internaţională, precum „Popioly” (1965), „Brzezina” („Pădurea de mesteceni”, 1970), „Wesele” („Nunta”, 1973), „Ziemia obiecana” („Pământul făgăduinței”, 1975), „Bez znieczulenia” („Fără anestezie”, 1978), „Panny z Wilka” („Domnișoarele din Wilko”, 1979) sau „Danton” (1983).

A regizat mai multe filme în străinătate: „L’amour a vingt ans” (1962), „Zibirska Ledi Magbet” (1962) și „Gates to Paradise” (1968).

În 1983, a apărut filmul „Danton”, cu Gerard Depardieu, despre unul dintre liderii Marii Revoluții Franceze (1789). Pelicula a obţinut premiul BAFTA pentru Cel mai bun film străin.

La începutul anilor ’60 şi-a început colaborarea cu teatrul. Dintre proiectele sale s-a remarcat piesa „Hamlet” (1960).

A fost căsătorit de patru ori şi are o fiică născută în 1967,  Karolyna.

 

           Regizorul polonez Andrej Wajda a murit la vârsta de 90 de ani

Sursa material: TVR

Sursa foto: site-ul regizorului Andrzej Wajda

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Andrzej Wajda nu mai este… Autorul celebrului film polonez „Katyn” a murit […]

  2. […] Andrzej Wajda nu mai este… Autorul celebrului film polonez „Katyn” a murit […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter