Anatol Rudei: „Ţară Moldovioară” (Ţarină vioară, amară şi de-ocară…)


Când un popor are în fruntea sa o clasă politică ticăloasă, certată cu cele 10 Sfinte Porunci, Dumnezeu îndreaptă peste capul acelui popor nevoi, chin şi jale, pentru că politicienii lacomi, farisei, prădători de ţară nu pică din cosmos, ci sunt aleşi chiar de propriul popor, care, la rândul său, e bântuit de stricăciune, necredinţă, răutate, sete de luare de mită în pungi electorale…

Dacă pe Moise şi poporul evreu rătăcit, Dumnezeu i-a purificat prin pustie 40 de ani, atunci pe moldoveni îi va mai trăsni de toate zidurile plângerii şi nevoinţelor încă vreo 200 de ani, până le va veni mintea la cap…

…că nu poţi ieşi din Biserică şi vota cu comuniştii şi tot soiul de hoți, jefuitori de averi străine, păcălindu-L pe Hristos, nu poţi fi şi cu Dumnezeu şi cu satana! Nu râdeţi, puneţi mâna pe carte, putorilor, ar spune genialul savant Dimitrie Cantemir!

Nu vă întristaţi, moldoveni rânzoşii şi avani în a-L păcăli pe Dumnezeu, tot ce-i mai rău de-abia ne-aşteaptă, vom rătăci prin pustia comunisto-oligarhică până se va ridica dintre noi un suflet de om curat, cinstit, curajos, Drept în faţa poporului său şi a Mântuitorului.

E vorba de acel proroc al Seminţiei noastre invocat şi în poemul Basarabenilor de preotul poet Alexei Mateevici: Să ştiţi: de nu veţi ridica / Din sânul vostru un proroc, / În voi viaţa va seca, / Zadarnic soarta veţi ruga, / Căci scoşi veţi fi atunci din joc  / Şi-ţi rămânea făr’ de noroc.

 

Ţară Moldovioară este un cântec mai vechi al bunului nostru prieten Anatol Rudei de la Soroca, dar, cu regret, această lucrare muzicală de excepţie este foarte puţin cunoscută.

Studioul FlacăraTV postează acest minunat cântec în format audio, care merită o circulaţie mai largă, pentru că este şi frumos, şi de folos sufletelor, care ţin cu adevărat la Moldovioara noastră jefuită şi batjocorită de unii feciori ai săi, lacomi şi trădători, mai dihai decât străinii de neam.

Muzică şi interpretare – Anatol Rudei, versuri – Iulian Filip:

 

Ţară Moldovioară –

Ţarină vioară,

Busuioc rodeşti tot mai puţin:

Lipsă-n cununie,

Lipsă-n cumătrie,

Busuiocul nostru cel batrân.

 

Ţară Moldovioară –

Ţarină amară,

Ce rodeşti de uiţi de sărbători?

Caută copiii

Florile câmpiei

Şi se-ntorc bătrâni că nu au flori.

 

Rămâi, busuioace

Veşnic semn de pace

Cât pe lumea asta mai trăim,

Tu eşti floarea noastră

Cea mai din fereastră,

Mai din pragul casei ce-l cinstim.

 

Ţară Moldovioară –

Ţarină de-ocară,

Nici de moarte busuioc n-avem:

Nu muri, măi frate,

Că n-ai flori de moarte,

Scoală tu că viii rău se tem.

 

Rămâi, busuioace

Veşnic semn de pace

Cât pe lumea asta mai trăim,

Tu eşti floarea noastră

Cea mai din fereastră,

Mai din pragul casei ce-l cinstim.

 

 

Sursa material: Flacăra TV

Sursa foto: captură video

Sursa audio: colecţia Flacăra Film

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter