Alegerile prezidenţiale din R. Moldova prin prisma presei din Ucraina


Igor Dodon și Maia Sandu vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, alegeri ale căror rezultate eventuale sunt analizate și de experții politici și politicienii ucraineni. Presa din Ucraina a tot informat societatea despre faptul că Dodon a promis să restabilească relațiile strategice cu Rusia și să colaboreze mai mult în plan economic cu partea rusă. În același timp, Maia Sandu mizează pe o colaborare strânsă cu România, Ucraina, statele europene și SUA.

Publicația „Dzerkalo tyjnea” (Oglinda săptămânii), una dintre cele mai citite reviste de analiză politică și economică din Ucraina, a scris în acest context că declarația lui Dodon referitoare la apartenența Crimeii la Rusia a scos în prim plan aspectul geopolitic al alegerilor. Publicația, ca și alte organe de presă din Ucraina, au acordat o atenție foarte mare declarațiilor pro-Putin ale lui Dodon, considerând posibila lui victorie la alegeri drept o mare lovitură împotriva parcursului european al Republicii Moldova.

În context, unii parlamentari de la Kiev consideră că față de Dodon trebuie luate măsuri individuale. Deputatul poporului din Ucraina, Grigore Timiş,  s-a adresat către Serviciul de Securitate al Ucrainei cu cererea de a fi adoptată decizia privind introducerea unei interdicţii de intrare în Ucraina pentru cetăţeanul Igor Dodon, care participă la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Propunerea parlamentarului a fost completată și de alte propuneri similare ale altor deputați. Ideea se bazează pe declaraţia lui Igor Dodon care conţine elemente ale atentatului la integritatea teritorială a Ucrainei. Reamintim că Igor Dodon a declarat în direct la RTR Moldova că Crimeea aparţine Rusiei. Grigore Timiş, Irina Gherașcenko și alți parlamentari consideră aceste declarații lipsite de respect atât faţă de Ucraina, cât şi faţă de comunitatea internaţională, punând sub semnul întrebării relaţiile de prietenie dintre ţări.

Nu s-a scris / s-a spus direct nicăieri că Ucraina ar trebui să țină pumnii pentru Maia Sandu, dar s-a subînțeles din editorialele politice că victoria electorală a lui Igor Dodon ar reprezenta o amenințare pentru Kiev, implicat într-un conflict armat cu o regiune separatistă susținută financiar și militar de Rusia. Deci, Kievul are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate în Republica Moldova.

În același timp, politologii ucraineni consideră că Ucraina trebuie să tragă unele concluzii în urma luptelor electorale din Republica Moldova. Situația din Moldova, când un candidat pro-rus pretinde la postul de șef al statului, arată, potrivit analiștilor politici de la Kiev, că orice apropiere de UE este reversibilă, iar „înflorirea” corupției sub drapelul politicii pro-europene poate discredita orice politică și idee de tip occidental. În rezultat, apar tot mai mulți simpatizați ai politicii pro-ruse, ai unor partide care propun „stabilitate” și „claritate”.

Pe de altă parte, Republica Moldova este văzută în Ucraina și ca un exemplu pozitiv, în sensul retragerii candidaturii lui Marian Lupu în favoarea Maiei Sandu, fiind un prim semnal al alianței candidaților pro-europeni împotriva celor pro-ruși. Analiștii de la „Glavkom”, de exemplu, scriu că forțele de stânga din Republica Moldova au fost mai întotdeauna finanțate și susținute de Rusia. Politologul ucrainean Illia Kiseliov consideră că victoria la prezidențiale a lui Igor Dodon nu va însemna „sfârșitul lumii” pentru procesul de integrare europeană și modernizare a Moldovei, însă Dodon va face tot posibilul „pentru maximalizarea în parlamentul țării a numărului de deputați pro-ruși”. Așadar, experții ucraineni analizează riscurile pentru Ucraina și sunt conștienți de faptul că o turnură a vectorilor politici ai Republicii Moldova va reprezenta o mare problemă pentru Kiev, însă lucrurile nu se vor schimba deodată, ci treptat până la alegerile parlamentare din Republica Moldova care se vor desfășura în 2018.

În schimb, presa ucraineană pare a fi în mare parte dezorientată, neînțelegând în mod normal care candidat este apropiat de oligarhi și care nu este. Or, retragerea lui Marian Lupu din alegeri în favoarea Maiei Sandu, potrivit analiștilor politici de la Kiev, are o semnificație dublă din punct de vedere electoral, care poate să însemne că (1) Vladimir Plahotniuc o susține pe Sandu sau (2) Vladimir Plahotniuc a făcut tot posibilul ca Dodon să o poată învinui pe Sandu de colaborarea cu renumitul oligarh. Haos, incertitudine, indecizie la acest capitol în editorialele politice care apar în Ucraina pe marginea procesului electoral din Republica Moldova.

 

Marin Gherman,

Cernăuţi

 

 

Sursa material: BucPress Cernăuţi şi Transilvania Regional Business

Sursa foto: crimemoldova.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter