Academia de Ştiinţe a Moldovei a evocat personalitatea complexă a regretatului lingvist Silviu Berejan

Silviu Berejan-foto TIMPUL-md-550px

Limba Română – Casa şi Patria academicianului Silviu Berejan” a fost genericul simpozionului naţional in memoriam regretatului om de ştiinţă şi apărător al valorilor naţionale – Silviu Berejan. La 10 noiembrie 2017 se împlinesc zece ani de la trecerea în eternitate a savantului.

Mai bine de jumătate de secol, academicianul Silviu Berejan a lucrat la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM), a avut numeroşi discipoli. Unul dintre ei, Vasile Bahnaru, ajuns director al instituţiei, spune că a învăţat de la dascălul său omenia, dragostea de muncă şi de neam, iar simpozionul reprezintă amintirea celui care a fost savantul Silviu Berejan, cel care a fost preocupat în cercetările sale de istoria şi cultura vorbirii limbii române.

Cei care l-au cunoscut pe Silviu Berejan spun că el a fost un mesager al ştiinţei naţionale la forurile de peste hotare unde îi erau recunoscute şi apreciate cercetările.

 

Silviu Berejan omagiu ASM-9 nov 2017-800x533

 

Silviu Berejan omagiu ASM-9 nov 2017_800x533

 

Născut pe 30 iulie 1927, la Bălăneşti, Anenii Noi, Sivliu Berejan este fondator al şcolilor naţionale de lexicologie, semantică şi lexicografie. Este autor a peste 400 de studii, inclusiv trei monografii, coautor a patru dicţionare.

Despre el, renumitul savant Eugeniu Coşeriu spunea că numele şi lucrările sale consacrate limbii române şi lingvisticii teoretice au fost cunoscute la noi chiar în perioadele cele mai negre de izolare impusă ţărilor cu aceeaşi limbă. S-a stins din viaţă pe 10 noiembrie 2011.

 

Mai multe detalii în articolul şi FOTOreportajul colegei Eugenia Tofan de la Centul Media al AŞM

„Silviu Berejan a slujit deopotrivă atât știința lingvistică, cât și cauza limbii române cu mare devotament și pasiune”

 

Reportajul telejurnalistei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

IDSI TV al ASM, transmisiune LIVE: Colocviul științific naţional Lecturi in memoriam acad. SILVIU BEREJAN

 

 

 

Sursa material: TRM.md

Sursa foto: TIMPUL şi Eugenia Tofan

Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md