Ac de cojocul armatei ruse din Transnistria: Ucraina va amplasa la Bolgrad sisteme de rachete antiaeriene S-300


Autorităţile ucrainene intenţionează să mobilizeze sisteme de rachete antiaeriene S-300 în Odesa, la frontiera cu regiunea separatistă Transnistria.

Potrivit unor oficiali din Ministerul ucrainean al Apărării, citaţi de ziarul Taimer din Odesa, sistemele de rachete vor fi amplasate în districtul Bolgrad, din regiunea ucraineană Odesa, relatează agenţia rusă TASS în pagina electronică.

„Oficialii din Ministerul Apărării au afirmat că rachetele S-300 vor asigura apărarea ţării, în regiunea sudică Odesa, la frontiera cu Transnistria”, a relatat Taimer.

În acest context, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk şi-a exprimat îngrijorarea privind tendinţele conflictuale ale autorităţilor de la Kiev şi a precizat că în Transnistria nu au loc pregătiri militare.

El a adăugat că ucrainenii au săpat un şanţ antitanc la frontiera cu Transnistria, au instalat posturi de control pe drumurile din regiune şi au mobilizat mii de militari.

Informaţiile privind sistemele de rachete S-300 intervin în contextul în care Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană.

Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

 

 

Sursa material: Mediafax / Ioana Bojan

Sursa foto: www.mediafax.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter