A plecat la Domnul Radu Beligan, actorul de legendă al României, urmașul lui Ion Creangă


Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, s-a stins din viaţă astăzi, 20 iulie 2016, la ora 13.00. Actorul a fost internat vineri în secţia de terapie intensivă a spitalului Elias. Medicii au decis să-l conecteze la aparate.

După 5 zile însă, inima sa a cedat…

Radu Beligan:

„Când umblu prin lume mă uit la oameni, la chipurile lor… Cred ca sunt un om a cărui viaţă a fost destinată sa aducă un zâmbet şi putină căldură în inimile contemporanilor. Nimic mai mult… După mine, secretul biblic al longevităţii este Iubirea.”

 


Cu un har unic, inteligenţă artistică, umor şi erudiţie, Radu Beligan a dăruit teatrului întreaga sa viaţă.

O viaţă trăită frumos este tot ce poate dori un om. O viaţă bine trăită. Eu am trăit pentru meseria mea şi asta mi-a afectat de multe ori viața personală. Copiii mei ar putea să îmi reproşeze că, de multe ori, n-am fost alături de ei pentru că eram prea mult absorbit de munca aceasta. Am pus întotdeauna  teatrul pe primul plan. Nu am fost cel mai bun soţ şi nici cel mai bun tată din lume. Totuşi, cred că moştenirea spirituală pe care le-o las lor, şi publicului, mă spală de aceste păcate, spunea Radu Beligan într-un interviu.

Cu o carieră de peste şapte decenii ca actor şi regizor, cu sute de roluri în teatru, film, la radio şi la televiziune, Beligan a jucat alături de mari actori importanţi, a avut reprezentaţii atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Eu sunt actor. În artă, timpul se măsoară cu altfel de ceasornice. Eu nu am adunat ani, ci mai multe tinereţi succesive. Eu nu privesc înapoi cu mânie, ci cu adăncă recunoştinţă pentru toţi cei de la care am învăţat inefabila şi pieritoarea artă a actorului, care se stinge o dată cu amintirea ultimului contemporan.”  declara Radu Beligan, într-un interviu publicat de jurnalul.ro, în anul 2007.

 

 

 

 

Camil Petrescu, romancier, dramaturg, doctor în filozofie:

„Pentru Radu Beligan, timpul a rămas pe loc. O fizionomie care sfidează trecerea anilor. Aceeaşi siluetă juvenilă. Acelaşi aer distrat subliniat de o ironică melancolie. Radu Beligan nu s-a schimbat şi a durat identic cu el insuşi asemenea fenomenelor naturii.”

Valentin Silvestru, cronicar dramatic (1975):

„Când vedeţi trecând pe stradă sau pe scenă această siluetă subţire, legănată, acest tip făcut din linii ascuţite, traversate de un surăs ironic-bonom, cu această frunte cultă sub streaşina căreia se află două lumini scormonitoare, amintiţi-vă că teatrul romănesc dă lumii în fiecare anotimp istoric actori extraordinari. Ce-a fost Matei Millo pentru vremea lui şi Nottara pentru a sa e astăzi Beligan pentru noi. Nu e numai un mare artist, ci şi un cărturar animator, profesor, preşedintele I.T.I. (Institutul Internaţional de Teatru). Prin numele său ne veşnicim puţin şi noi, contemporanii săi.”

Farmec inefabil, aparentă lipsă de efort, abordare autentică, forţa unei şoapte, subtila tristeţe a unui zămbet…”  astfel era descris Beligan în Dictionary of Contemporary Theatre.

 

 

 

O viaţă dedicată scenei

Născut la 14 decembrie 1918 în comuna Galbeni, judeţul Bacău, Radu Beligan era, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă.

Beligan a studiat Dreptul şi Filozofia la Bucureşti, iar bursa oferită de facultate a folosit-o pentru a-şi plăti taxele la Conservator şi la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra. A devenit actor de comedie.

Debutul pe scenă a fost în spectacolul „Crimă şi pedeapsă”, după F. Dostoievski.

În primii ani ai carierei de actor a jucat la Teatrul „Regina Maria” (1937-1938), la „Uranus” (1938-1939), la Teatrul din Sărindar, la Grădina „C.A. Rosetti”, la Teatrul „Tudor Muşatescu”, la Majestic, la Savoy, la Teatrul „Comedia”, la Municipal.

La sfârșitul anilor ’40, a existat chiar şi Compania „Radu Beligan”, iar la Teatrul Național din Bucureşti a venit pentru prima dată în 1945.

Radu Beligan a interpretat roluri celebre din creaţiile dramaturgilor literaturii române, Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, sau ale literaturii universale – William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon sau Umberto Eco.

Director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între 1961 – 1969, director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 – 1990, Radu Beligan a fost societar de onoare al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, din anul 2001.

Beligan a fost, pe rând, profesor al Institutului de Teatru şi Film, preşedinte activ al Institutului Internaţional de Teatru, din 1971, şi apoi preşedinte de onoare al Institutului Internaţional de Teatru, din anul 1979, co-preşedinte al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO şi membru al Academiei „Le Mus” din Florenţa.

Beligan a reprezentat cu stălucire lumea teatrului şi şi-a făcut prieteni printre marii artişti ai lumii, pictori, scriitori, actori sau cineaşti – Elia Kazan, Peter Brook, Laurence Olivier, Arthur Miller, Salvador Dali sau Ian Mc Kellen.

Radu Beligan a fost autorul mesajului internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie 1977, difuzat în intreaga lume.

Radu Beligan a fost, în perioada 1969 – 1989, membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român şi deputat al Marii Adunări Naţionale, între anii 1961 – 1975.

Printr-un decret al Ministerului Afacerilor Culturale al Franţei, a fost numit membru în Consiliul Superior al Teatrului Naţiunilor. Totodată, Radu Beligan a fost semnatar al Apelului Artiştilor pentru Securitate şi Cooperare in Europa (Helsinki, 1985), alături de Woody Allen, Harry Belafonte, Gunther Grass, Meryl Streep, Liv Ulman etc.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor, Walk of Fame Bucureşti.

În 2013, maestrul a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

 

 Radu Beligan-Scrisoarea mamei

 

 

 

Sursa material: TVR

Sursa foto: TVR

Sursa video: TVR și YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] A plecat la Domnul Radu Beligan, actorul de legendă al României, urmașul lui Ion Creangă […]

  2. […] A plecat la Domnul Radu Beligan, actorul de legendă al României, urmașul lui Ion Creangă […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter