8 martie, ora 21:00, TVR Internațional, urmăriţi filmul „Limba noastră cea română”, realizat la Cernăuţi


În data de 8 martie, ora 21:00, TVR Internațional, în cadrul emisiunii „La un pas de România”, va difuza filmul „Limba noastră cea română”, realizat la finele anului 2017 de echipa Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina.

Potrivit prezentării acestei emisiuni de pe website-ul TVR, „Limba noastră cea română” este un film zguduitor despre drama românilor din Ucraina (nordul Bucovinei, Transcarpatia, Basarabia Istorică), care riscă să piardă și puținele școli cu predare în limba română ce-au mai rămas, dacă Rada Supremă a Ucrainei nu va modifica Legea Educației, adoptată în 4 septembrie 2017, așa precum au cerut-o în repetate rânduri Parlamentele României și Ungariei, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, OSCE. Filmul reflectă formele de luptă ale românilor din Ucraina în vederea menținerii identității lingvistice și a școlii românești, precum și opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori), ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina.”

Documentarul este o „prefață” la seria de 9 episoade „La un pas de România”, dedicată situației românilor care trăiesc în trei regiuni din Ucraina de azi. Documentar realizat de jurnaliști de la Radio Cernăuți și Agenția de presă BucPress. Producătorul emisiunii este Aura Dobre.

De mai bine de doi ani TVR International difuzează săptămânal emisiuni dedicate românilor din jurul României, sub genericul „La un pas de România”. În noul sezon, având în vedere situaţia dramatică a românilor din Ucraina, primele nouă ediţii vor fi dedicate comunităţilor istorice de români care trăiesc în trei dintre cele mai importante regiuni ale Ucrainei de azi: Transcarpatia, Cernauţi şi Odesa.

Pe TVR Internaţional vor putea fi urmărite nouă episoade în care realizatorii emisiunii „La un pas de România” vor prezenta situaţia şcolilor româneşti şi viaţa românilor din Ucraina, după aprobarea Legii educaţiei. Vor fi nouă episoade emoţionante despre teama părinţilor, despre întrebările copiilor şi despre tristeţea bunicilor care îşi văd nepoţii nevoiţi să înveţe în altă limbă decât cea maternă.

 

BucPress TV // Film documentar: „Limba noastră cea română…”
(despre efectele tragice ale Legii Educației asupra românilor din Ucraina)

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Film de la Cernăuți: „Limba noastră cea română…”. Ucraina lichidează școlile românești!
Ucraina continuă genocidul contra românilor, CC a anulat legea privind limbile regionale ale minorităților etnice
Românii din regiunea Cernăuţi se pronunţă împotriva experimentului educaţiei bilingve în şcolile cu predare în limba română
Ce va face Guvernul României pentru unificarea programei de învăţământ pentru elevii români din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi și Odesa?
Românii din Ucraina au spus „Nu” articolului lingvistic al Legii Învățământului în timpul consultărilor de la Ministerul Educației
Kiev: Invitații dezbaterilor publice au respins la unison ideea lichidării redacțiilor minorităților naționale din Ucraina
Schimb de replici dure între oficialii maghiari și ucraineni pe marginea Legii Educației din Ucraina
    
 

Sursa material: Radio Cernăuţi
Sursa foto: BucPress.eu
Sursa video: BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter