4 nov. 2015. Săptămâna Teatrului Polonez la Chişinău: SHAKESPEARE vine la „Mihai Eminescu”


Între 1 şi 8 noiembrie 2015, la Chişinău se desfăşoară Săptămâna Teatrului Polonez, organizată de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi Teatrul „Aleksander Węgierka” din Białystok, cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova si al Ministerului Culturii din Polonia.

Marele eveniment este prilejuit de aniversarea a 250 de ani de teatru public în Polonia.

Potrivit organizatorilor, pe parcursul acestei Săptămâni, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” de la Chişinău vor fi jucate șase spectacole – două ale teatrului gazdă şi patru ale colegilor de la Białystok.

Acţiunea culturală a debutat duminică, 1 noiembrie, cu premiera Casa de pe graniță după Slawomir Mrozek, regie Agnieszka Korytkowska-Mazur, pictor scenograf Paweł Dobrzycki şi coregraf Maciej Zakliczynski – prezenţi la Chişinău, continuând pe 3 şi 4 noiembrie cu SHAKESPEARE de Dana Łukasińska.

Urmează alte două spectacole ale Teatrului Aleksander Węgierko” din Białystok, Polonia:

GUGUŁY (AGURIDE), de Wioletta Grzegorzewska, 5 şi 6 noiembrie, 18.30

GLANY NA GLANC (CHERRY DOCS), de David Gow, 7 şi 8 noiembrie, 18.30.

 


Teatrul Polonez la Chisinau-POSTER-1-8 nov 2015

 

SHAKESPEARE e un spectacol complex despre pasiunile dorințele umane, despre violența în artă, teatralizarea politicii și politizarea teatrului. Geniul din Stafford este trecut printr-o mașină de tocat ce tratează cultura populară ca pe o halcă de carne. Pateul rezultat este la fel de reconfortant ca şi cel văzut în Titus Andronicus”.”Shakespeare” se uită pe furiș sub fustele Elizabetei Întâia și în iatacurile politicienilor polonezi.

Realizatorii spectacolului SHAKESPEARE:

Regizor: Agata Biziuk; Muzică: Piotr Klimek; Scenografie Marika Wojciechowska; Multimedia: Krzysztof Kiziewicz; Mișcare scenică: Anita Podkowa .

GUGUŁY (AGURIDE) spune povestea intrării în adolescență, în contextul realității poloneze, a celor ce nu vor părăsi vreodată cătunul Hektary, un sat oarecare, precum și a celor care aleg să-și ducă viața la oraș.

Procesul de amneziere îi însoțește frecvent: „Cu cât te duci mai departe, cu atât mai puțin îți vei aminti de unde ai venit”. Doar ecoul repetă. „Poți ieși din sat, dar satul nu va ieși din tine”.
Realizatorii spectacolului GUGUŁY (AGURIDE):

Regie și adaptare – Agnieszka Korytkowska-Mazur; Scenariu teatru ritualic – Robert Wasilewski; Scenografie- Jacek Malinowski; Coregrafie – Maciej Zakliczyński; Compozitor – Robert Wasilewski.

GLANY NA GLANC (CHERRY DOCS) descrie o întâlnire între două persoane cu atitudini diametral opuse: un skinhead care a ucis un indian și un evreu liberal care îi va fi avocat. Nimic nu sugerează posibilitatea unei cooperări între cei doi. Totuși, avocatul întreprinde o tentativă curajoasă de a înțelege mentalitatea clientului său. Piesa a avut premiera în Canada acum 15 ani și explorează problemele ce încă mai există în Polonia, cazurile de naționalism și agresiune rasistă…

Realizatorii spectacolului GLANY NA GLANC (CHERRY DOCS):

Regizor: Krzysztof Rekowski; Scenograf: Maciej Chojnacki; Compozitor: Marcin Mirowski; Video: Emilia Sadowska; Organizare scenă: Jerzy Taborski.

 

La 8 noiembrie, ora 17.00, Teatrul Naţional Mihai Eminescu” va prezenta spectacolul În largul mării de Slawomir Mrozek, în regia lui Petru Hadârcă.

 

Încheiem cu îndemnul organizatorilor:

Nu ratați șansa de a savura fenomenul teatral polonez, unic în lume, în ceea ce are mai curios si mai incitant la ora actuala!”

In-largul-marii-spectacol-700px

 

 

Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter