2016 – an în care s-au aruncat semințe bune pe terenul cinematografiei: crearea CNC, Acord MD-RO ș.a.


2017 se anunţă a fi un an plin pentru cinematografia autohtonă. După crearea, în 2016, a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) din Republica Moldova, Ministerul Culturii promite să pună umărul la consolidarea şi dezvoltarea acestei structuri, în vizorul căreia stau producţia şi distribuţia de pelicule. Alocarea de către Guvern a unei sume de la bugetul de stat pentru finanţarea producţiei autohtone de film constituie un prim pas în acest sens.

Imediat ce Monitorul Oficial din 27 decembrie 2016 confirma disponibilitatea Guvernului de a finanța producții cinematografice autohtone, directorul CNC, regizorul Valeriu Jereghi, a invitat, printr-un anunț postat pe o rețea de socializare, toţi producătorii de film, regizorii, scenariștii din Republica Moldova să participe la o ședință comună, în cadrul căreia să se facă schimb de opinii, idei și propuneri pe marginea noilor posibilități pentru dezvoltarea cinematografiei naționale.

 

cnc-anunt-finantare-valeriu-jereghi-anca-mitran-19-dec-2016

 

„Noi nu avem un portofoliu de scenarii în țară libere care ar aștepta producția”, declara Valeriu Jereghi la 19 decembrie 2016 în cadrul conferinței de presă prilejuite de semnarea Acordului de colaborare între Centrele Naționale ale Cinematografiei din România și Republica Moldova.

Acordul prevede cooperarea între cele două instituții în domeniul producției cinematografice, al distribuției de filme, colaborarea între arhivele de filme, păstrarea și promovarea patrimoniului cinematografic, și organizarea unor gale de film.

Directoarea generală a CNC de la București, Anca Mitran, spunea tot atunci că filmele moldovenești nu sunt foarte cunoscute în România, mai ales cele noi, scurtmetrajele, producțiile independente.

 

cnc-semnare-acord-md-ro

 

Totuși, numeroase producții din arhiva națională sunt extrem de valoroase, doar că nu sunt pe deplin valorificate și promovate, pe fondul unei îndelungate crize în care s-a pomenit această artă la noi. Drept că și noua generație de cineaști iese tot mai des în lumina reflectoarelor de la festivalurile de film internaționale. Recent, trei scurtmetraje moldovenești au cucerit Stockholm-ul, clasându-se pe primele trei locuri ale podiumului la Festivalul Internațional de Film BEFF 2016.

Astfel, de premiul I s-a învrednicit scurtmetrajul regizat de Lucia LupuPaparuda. Pe locul II, în cadrul aceluiași festival s-a clasat Raisa, în regia lui Pavel Cuzuioc, după care vine scurtmetrajul Cadoul de Dumitru Grosei.

 

ARHIVĂ 2016 // Ceremonia de semnare a Acordului R. Moldova – România în domeniul cinematografiei (19 decembrie 2016)

 

 

Sursa material: Radio Moldova Actualităţi

Sursa foto: CNC

Sursa video: Realitatea.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] 2016 – an în care s-au aruncat semințe bune pe terenul cinematografiei: crearea CNC, Acord MD-RO… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter