20-01-2014. Acad. Gheorghe Duca: Adio, Grigore Vieru!… Acolo vă aşteaptă şi Mihai Eminescu


Cuvântul de Adio al Preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, rostit la Cimitirul Central din Chişinău, marţi, 20 ianuarie 2009. Acad. Gheorghe Duca fiind unul dintre organizatorii-cheie ai funeraliilor lui Grigore Vieru şi moderator al mitingului de Doliu. 

 

Îndoliată familie VIERU!

Dragi compatrioţi!

Fraţi creştini!

De trei zile-ncoace… jalea şi durerea a cuprins acest pământ. Găsim greu cuvintele ca să exprimăm dramatica şi irecuperabila pierdere a Poetului atins de geniu – Grigore VIERU.

Duca Gh-funeralii Gr. Vieru-foto micaCuvintele parcă nu ne mai ascultă, plâng şi ele după maestrul VIERU, simţind parcă faptul că au pierdut un rafinat şi aristocrat mânuitor de verbe, rime şi sensuri adânci. Milioane de oameni din Moldova, România şi de pretutindeni, pentru care poetul  Grigore VIERU a fost ca un Apostol al Cuvântului şi Adevărului, se află astăzi în doliu. Plânge iarba din curtea de la Pererita, plânge piatra de pe mormântul Mamei, plâng albinuţele de la gradiniţele de copii, plâng doinele şi baladele străbune…

Personalitatea lui nu poate fi concepută altfel decât ca un Dar Ceresc, pe care ni l-a dat Dumnezeu anume nouă şi anume la timpul potrivit. Dumnezeu l-a născut printre noi ca să ne putem vedea sufletul, arătându-ne prin opera Poetului ce izvor curat şi puternic este Cuvântul atunci când este  scris cu talent şi iubire.

Grigore VIERU a fost şi Rege, şi slugă a Cuvântului, de aceea, şi-a pus toată  viaţa, tot sufletul în slujba limbii, or, anume acesta a fost Crezul său suprem. Ţin să amintesc aici Testamentul său spiritual, pe care însuşi Grigore VIERU l-a rostit în 30 august 2007, cu prilejul conferirii titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei: „LIMBA ROMÂNĂ este  oastea noastră naţională”.

Devenind clasic în timpul vieţii, Grigore VIERU, este o figură emblematică a Neamului nostru, dar  şi a literaturii secolului XX. Rar se întâmplă ca un scriitor să devină, în timpul vieţii, atât de popular, atât de iubit de la ţăran, la academician, precum a fost distinsul Poet Grigore VIERU! Poporul nostru l-a NEMURIT în viaţă, considerându-l la propriu şi la figurat Scriitorul Poporului.

Duca Gh.-A.Paunescu-M.Cimpoi-funeraliile Gr.Vieru-20-01-2009-foto Andrei PadureanÎn semn de aleasă preţuire pentru opera Poetului, Academia de Ştiinţe a decis ieri  instituirea Premiului nominal Grigore Vieru, pe care-l va acorda în fiece an, pentru cele mai valoroase cercetări în domeniul limbii şi literaturii. Ţin să aduc la cunoştinţă, că în aceste clipe şi în Aula Academiei Române se desfăşoară o ceremonie consacrată trecerii la Domnul a academicianului Grigore VIERU.

Una dintre cugetările lui Grigore VIERU sună în felul următor: „Acesta e soarele”, – spunem copiilor, şi nimeni nu întreabă „De ce?”. Parafrazându-l, vom spune: acesta e Grigore VIERU şi nimeni nu se va întreba „Cine-i?”!

Marele nostru poet Grigore VIERU este un fenomen, care emană veşnic Lumină spirituală,  simplu ca sufletul la suprafaţă şi complex în profunzime. Sunt sigur, creaţia lui va dăinui în veci.

Mă închin în faţa memoriei lui şi-l rog să mă ierte dacă i-am greşit cu ceva…

Adio, Grigore VIERU! Vă veţi revedea în sfârşit cu prietenii Dvs de suflet: Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Nicolae Sulac, Emil Loteanu, Ion Vatamanu, Gheorghe Vodă, Mihai Dolgan şi alţi fraţi scumpi şi nouă.

Acolo, maestre, vă aşteaptă şi Mihai EMINESCU, atât de venerat de Dvs, deasupra cărţilor căruia vi s-au închis ochii… De-acum înainte, cu trecerea în lumea celor Drepţi a început mişcarea în infinit a lui Grigore VIERU.

Dumnezeu să-l odihnească în pace. 

 

 

Sursa material: Academia de Ştiinţe a Moldovei

Sursa foto: FLUX  şi Opinia Teleormanului / Andrei Pădurean

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] 20-01-2014. Acad. Gheorghe Duca: Adio, Grigore Vieru!… Acolo vă aşteaptă şi Mihai Eminescu […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter